5 tipp, amivel elkerülhetjük a derékfájást kertészkedés közben

Tombol a nyár, ami azt jelenti, hogy a kerti munkák száma is megnőtt. Míg ez egy remek aktivitás, amit a szabad levegőn végezhetünk, addig sajnos sokszor eredményezhet derékfájdalmat. Szerencsére vannak olyan egyszerű praktikák, amelyek megfogadásával elkerülhetjük a fájdalmat. Lássuk őket!

  1. Megfelelő szögben emeljünk

A kertészkedés során a legfontosabb, hogy jó emelő technikát alkalmazzunk a deréktáji sérülések megelőzése érdekében. Érdemes elkerülnünk a hajolgatást, mert ez túlzott megterhelést jelent a hát alsó részén. Fókuszáljunk a térdhajlításra, valamint a guggolás helyzetére, hogy ne húzzuk meg magunkat, miközben bármi nehéz dolgot kell cipelnünk. Tartsuk a tárgyakat a testünk közelében és figyeljünk, hogy mozdulataink lassúak és megfontoltak legyenek.

  1. Kerti szerszámok használata

A kerti szerszámok segítenek abban, hogy tartásunk végig megfelelő pozícióban maradhasson, és hogy ne erőltessük meg túlságosan izmainkat és ízületeinket. A talicskákkal például sokkal biztonságosabb nehéz súlyokat emelnünk, míg a hosszabb nyelű eszközök (ásó, gereblye, kapa stb) lehetővé teszik, hogy elkerüljük a folyamatos hajolgatást. A locsolócsövek is hasznosak lehetnek, hiszen így nem kell nehéz vizes kannákat cipelnünk, ha szeretnénk meglocsolni növényeinket. Koncentráljunk arra, hogy a lábainkat terheljük hátunk helyett miközben gereblyézünk és lapátolunk. Így elkerülhetjük a különböző húzódásokat, amelyek sérülésekhez és hátfájdalmakhoz vezethetnek.

  1. Gyakran váltsunk pozíciót

Igyekezzünk változtatni testhelyzetünkön miközben ültetünk vagy gyomlálunk. Olyan testhelyzetek variációit vegyük fel, mint a guggolópozíciók, különböző ülő pózok, vagy ereszkedjünk félig térdre. Variáljuk azt is, hogy melyik lábunk van elől vagy melyik kezünket használjuk. Amennyire lehetséges próbáljuk elkerülni, hogy derékból hajoljunk, és fókuszáljunk arra, hogy egyenes törzzsel tegyük ezt.

  1. Tartsunk szüneteket

Az egyik legfontosabb, hogy kertészkedés közben hagyjunk magunknak pihenőidőt, legalább 20-30 percenként. A pihenők alatt nyújtsuk izmainkat, és ügyeljünk az elegendő vízfogyasztásra, mert ez is segíthet elkerülni a sérüléseket és az esetleges fájdalmakat. A fényvédő krémek használatáról se feledkezzünk meg!

  1. Más típusú kert

Ha a hajolás és emelés túlságosan kényelmetlen, még akkor is ha helyesen végezzük őket, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen még mindig vannak módok rá, hogy élvezhessük a kertészkedést! Érdemes ilyen esetekben magasított kerti ládákat beszerezni, amelyek lehetővé teszik, hogy ne kelljen hajolnunk és emelnünk a földről, miközben virágainkat vagy zöldségesünket gondozzuk.

A kertészkedés a mentális egészségünknek is jót tesz, és remek fizikai aktivitás is, ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat. Vigyázzon magára, hogy az egész nyár felhőtlenül telhessen!