Előzze meg a csontritkulást! - 4 egyszerű életmódbeli tipp

A csontritkulás egy súlyos betegség, amelyet gyakran túl későn diagnosztizálnak. Ezt a nagyon gyakori állapotot alacsony csonttömeg, és a csontszövet szerkezeti romlása jellemzi. A jó hír azonban az, hogy sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük kialakulását és erősítsük a csontjaink egészségét.

Lássuk, mik ezek!

Mindennap szedjünk D vitamint és kalciumot

A kalcium nagyon fontos szerepet tölt be csontjaink egészségének megőrzésében, de a legtöbben nem viszünk be eleget belőle szervezetünkbe. A legegyszerűbb módja, ha magas kalcium tartalmú ételeket fogyasztunk, vagy kalcium tabletták formájában visszük be. A D vitamin szintén fontos, hogy megőrizzük csontjaink épségét, és a kalcium lebontásában is fontos szerepet játszik. A D vitamint a napfény, különböző ételek és vitamin készítmények által is bevihetjük.

Rendszeresen mozogjunk, vagy végezzünk izomerősítő edzéseket

Az olyan mozgásformák, mint a táncolás, túrázás sétálás, futópad vagy alacsony intenzitású aerobik segít a csontokat építeni és erősen tartani. Olyan izomerősítő gyakorlatok, mint a súlyok emelése, a jóga vagy a pilátesz szintén erősíti a csontokat, továbbá javítja az egyensúlyt és a hajlékonyságot is.

Fogyasszunk megfelelő ételeket

A tejtermékek, a zöld levelesek, gyümölcslevek, müzlik fogyasztása is kitűnő kalcium forrás. A zsírosabb halak, mint a lazac, tonhal vagy szardínia szuper D-vitamin forrás. Továbbá érdemes édesburgonyát, paradicsomot, vagy paradicsomos ételeket és articsókát is fogyasztunk magas magnézium tartalmuk miatt.

Kerüljük a dohányzást és túlzott alkoholt fogyasztást

A dohányzás egyértelműen fokozza a csontritkulást kialakulásának esélyét, ugyanúgy mint a napi többszöri alkoholfogyasztás.

Amellett, hogy igyekszünk életmódunkkal megelőzni a kialakulását, nagyon fontos még, hogy ne feledjük a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokat se!