Mi a pihentető alvás titka? Itt a megfejtés, amire sokan nem is gondolnak!

Az életünk megközelítőleg egyharmadát töltjük alvással. Közismert tény, hogy az alváshigiénia meghatározó szerepet tölt be a fizikai, mentális és lelki egészségünk szempontjából. A megfelelő alvási rutin elősegíti az éjszakai regenerációt és zavartalan pihenést, ami kedvezően hat a szervezet egészére.

Arról, hogy hogyan aludhatunk rosszul, biztosan van elképzelésünk. Az alvászavarok és a helytelen alvási szokások világában egyre többen tapasztaljuk a nyomasztó álmatlanságot, az elalvási idő hosszúra nyúlását vagy éppen a gyakori éjszakai felébredéseket.

És ez még nem minden…

Az sem meglepő, hogy ha nem pihenjük ki megfelelően magunkat, fáradtan ébredünk, csökken a szellemi és fizikai teljesítőképességünk, ingerültebbek és szétszórtabbak leszünk. Ezen kívül azzal is számolnunk kell, hogy a kialvatlanság hosszú távon gyengíti az immunrendszert, valamint szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségeket okozhat.

Kevesebben tudják viszont, hogy az alvás minősége közvetlenül befolyásolja az ízületek állapotát. Így különösen fontos figyelnie az alváshigiéniára, ha ízületi problémákkal vagy krónikus fájdalommal küzd, hiszen az alvás elősegíti a gyógyulást és a regeneráció folyamatát.

Jól aludni napjainkban szinte már művészet!

A technikai innováció és az intenzív információáramlás korában nem túlzás azt állítani, hogy kihívás az optimális alvási körülmények megteremtése. Nem kevés elszántságot és kitartást igényel, hogy kialakítsuk a számunkra legmegfelelőbb alvási rutint, majd rendszeresen kövessük is azt.

 

5+1 szokás, amit érdemes beépítenie az alvási rutinjába

1. Jelöljön ki egy fix időpontot lefekvéshez!

Fontos, hogy lehetőleg mindennap ugyanakkor kerüljön ágyba, amihez szervezete is alkalmazkodni fog. A lefekvéshez való ráhangolódásra is hagyjon napi 30–60 percet, így gyorsabban megy majd az elalvás.

2. Fogyasszon könnyű ételeket!

Lefekvés előtt kifejezetten kerülendő a nehéz, zsíros ételek fogyasztása, amik megterhelik az emésztést, megzavarják az alvási ciklust, és nyugtalan alvást eredményeznek.

3. Kapcsolja ki időben elektronikus eszközeit!

Alvás előtt 1–2 órával már ajánlott az elektromos kütyüket félretenni. A tévék, mobiltelefonok és laptopok képernyője kék fényt bocsát ki, ami serkentőleg hat az agyműködésre, és csökkenti a melatoninszintet, így álmatlanságot okozhat.

4. Lefekvés előtt relaxáljon!

A relaxáció mindenkinek mást jelent, de általánosan igaz, hogy ha sikerül ellazulnia, megsokszorozza a pihentető éjszakai alvás esélyét. A meditáció, a kellemesen lágy zene, vagy egy stresszcsökkentő, napi gondokat feledtető zuhanyzás is ebbe a kategóriába tartozik.

5. Rendszerezze másnapi feladatait!

Ha megtervezi következő napi teendőit, két legyet üthet egy csapásra: leállítja vadul cikázó gondolatait, és megszabadul a fölösleges szorongástól.

5+1 A pihentető alvás titka: az Ortopéd Párna

Ha még nem hallott róla, érdemes megismernie ezt a különleges segédeszközt, illetve az alvás- és életminőségére gyakorolt pozitív hatásait! Az Ortopéd Párna ergonomikus kialakítású segédeszköz, ami nemcsak az éjszakai zavartalan kényelméről gondoskodik, hanem tehermentesíti és pihenteti fáradt, fájó ízületeit.

Az Ortopéd Párna puhán öleli körbe a fáradt testrészeket, és tökéletes támaszt nyújt a teljes test számára pihenés közben. Így hatékonyan regenerálja a fáradt izmokat, ízületeket, és támogatja a legpihentetőbb alvópóz kialakítását.


Ha az alvási szokások megváltoztatása mellett hatékony segítséget keres a minőségi alváshoz, próbálja ki az Ortopéd Párnát!