Így éljen együtt a tavaszi allergiával

Így éljen együtt a tavaszi allergiával

Apr 21, 2022Kovács András János

Orrfolyás, szemviszketés, óriási tüsszögések... Hurrá, itt a tavasz! Ha a csodaszép virágok, és az ébredő természet mellett Önnek is ezt jelenti a tavasz jötte, akkor tartson velünk és tudjon meg mindent a tavaszi allergiaszezonról! 

Miért tavasszal kezdenek előjönni az allergiás tünetek?

Minden virágzik: Ahogy a virágok és a fák virágzásnak indulnak, polleneket bocsátanak a levegőbe. Ahogy a pollenek a levegőbe kerülnek, az immunrendszerünk a polleneket veszélyként azonosítja, és olyan antitesteket szabadít fel, amelyek megtámadják az allergéneket. A vérben felszabaduló antitesteket hisztaminoknak nevezik. A hisztaminok felelősek az olyan tünetekért, mint az orrfolyás és a szemviszketés, amelyeket a legtöbb ember tapasztal. Ez a gyulladásos válasz az immunrendszer életkorral összefüggő változásai miatt az idősebbeknél nagyobb hatást vált ki, mint a fiatalabbaknál.

A klímaváltozás is felelős: Ha úgy érzi, hogy a tavaszi allergiája rosszabb lett az évek során, akkor ennek bizony megvan az oka: Az éghajlatváltozással arányosan, a tavaszi beporzás is rosszabb lett az elmúlt 10-20 évben. Ahogy az évszakok egyre melegebbek, úgy egyre több a pollen, és a beporzási időszakok is hosszabbak és intenzívebbek lettek.

Meg lehet előzni a tavaszi allergiát?

Enyhe allergiával könnyen át lehet vészelni ezt az időszakot, de vannak, akiknek a pollenszezon szinte ellehetetleníti a mindennapjait. Ha ebbe a kategóriába tartozik, akkor érdemes némileg felkészülni. Még az allergiás tünetek jelentkezése előtt kezdjen el orrspray-t használni, hiszen ez bizonyos tüneteket segíthet megelőzni, vagy enyhíteni. 

10 tipp, hogy könnyebb legyen együtt élni az allergiával 

1. Figyelje az időjárás jelentéseket a pollenszintről szóló jelentésekért, és korlátozza a szabadtéri tevékenységeket, ha magas a pollenszint.

2. Magas pollenszint esetén tartsa zárva az ablakokat és az ajtókat.

3. Miután a szabadban tartózkodott azonnal mosson kezet, zuhanyozzon le, váltson öltözéket, és vegye le a cipőjét, hogy eltávolítsa a testére tapadt allergének apró részecskéit.

4. Győződjön meg róla, hogy megfelelő eszközökkel rendelkezik a levegő tisztán tartására. A légkondicionáló berendezések, a párátlanítók és a légszűrők jelentősen csökkenthetik a naponta belélegzett pollenek mennyiségét.

5. Menjen el allergiavizsgálatra! Az allergia elleni hatékony küzdelemhez pontosan tudnia kell, hogy mi váltja ki az allergiát. Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy családtagja valamilyen növényi pollenre vagy a környezetében található egyéb anyagra - például penészre vagy porra - reagál, beszéljen orvosával, és kérjen beutalót allergológushoz.

6. Érdemes megfontolni az antihisztamin napi szedését, de ehhez mindenképpen beszéljen előtte orvosával. Az antihisztamin bizonyos fajtái kölcsönhatásba léphetnek a jelenlegi gyógyszereivel, és/vagy álmosságot is okozhatnak.

7. Használjon természetes tisztítószereket otthona tisztításához, mivel a durva vegyi anyagok irritálhatják az orrjáratot és súlyosbíthatják a tüneteket.

8. Kerülje a cigarettafüstöt, mivel az ronthatja az allergiás tüneteket.

9. Korlátozza az otthonában tartott szőnyegek számát, hogy csökkentse a por- és penészképződést.

10. Forduljon orvoshoz, ha allergiája súlyossá válik, mivel a kezeletlen allergia súlyosbíthatja az egyéb egészségügyi állapotokat, például a COPD-t (hörgőszűkülettel járó tüdőbetegséget) és az asztmát.

More articles