5+1 tipp, amivel biztosan leküzdi a tavaszi fáradtságot

Miért érezzük magunkat gyakran olyan fáradtnak és kimerültnek, és miért hiányzik belőlünk a lendület, annak ellenére, hogy az anyatermészet régóta várt pozitív hangulatban van? Ezt a jelenséget "tavaszi fáradtság" néven ismerjük.

Bár ez nem betegség, az orvosok mégis jól ismerik: a szervezet alkalmazkodik az időjárás változásához és az egyre hosszabb nappali órákhoz. A szervezet ritmusa megváltozik, és a növekvő mennyiségű napfény hormonális változásokat okoz a szervezetben. Az érintettek ezt a tavaszi fáradtság tüneteiként élik meg.

De itt a jó hír: ez a hanyatlás legfeljebb csak néhány hétig tart - és utána végre teljes gőzre kapcsolhatunk! Fontos, hogy tavasszal visszaadjuk a szervezetnek azt, amit télen elmulasztott: a napfényt, a friss levegőt és a vitaminokban gazdag étrendet.

Kint a szabadban: a napfény jót tesz a hangulatnak

Használjuk ki a reggeli órákat egy kör teljesítménygyaloglásra vagy kocogásra, és autó helyett kerékpárral járjunk munkába vagy a napi teendőket intézni. Ha rendszeresen a szabadban vagyunk, akkor automatikusan feltöltődünk napfénnyel. Ezáltal jó hangulatban, motiváltan és tele energiával vághatunk neki a napnak.

Töltsünk minél több időt a friss levegőn: a napfény hatására a szervezet a hangulatjavító szerotonin nevű hormont - más néven boldogsághormont - szintetizálja, és gátolja a melatonin (alváshormon) termelődését. Nyújtsa ki "fáradt végtagjait" minél gyakrabban a szabadban, még akkor is, ha az év első hónapjaiban még elég hűvös van.

Tartsa vérkeringését frissen

A reggeli váltakozó hideg és meleg zuhanyok serkentik a keringést és biztosítják a bőr jó vérellátását. A legjobb, ha a zuhanyzást mindig hideg vízzel fejezzük be.

A bőr ápolása létfontosságú anyagokkal

A megfelelő bőrápolásnak fontos szerepe van: hosszú távon ellátja a bőrt létfontosságú anyagokkal. Télen a bőrt különösen megterheli a fűtés okozta száraz levegő, és a fagyos külső hőmérséklet kombinációja. A bőrnek most sok hidratáló ápolásra van szüksége, hogy rugalmas és selymesen sima maradjon.

Az vagy, amit eszel: friss, egészséges ételek a több energiáért.

Koncentráljon a friss, egészséges ételek fogyasztására. A szervezetnek ezeknek a tápanyagokra van szüksége számos anyagcsere-folyamathoz, amelyek tavasszal erőteljesebben aktiválódnak.

Plusz: a napi több kis adagra osztott, könnyű táplálkozás megkönnyíti a szervezet számára az emésztést, és segít, hogy a szervezet gyorsabban elérje újra a csúcssebességet. Gazdagítsa salátákkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel étrendjét. Ezek fontos vitaminokat, nyersanyagokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van, különösen a télből a tavaszba való átmenet idején.

 

Összefoglaló tippek

  • Menjen ki a friss levegőre, és élvezze a napsütést: a fény serkenti a hangulatjavító szerotonin hormon szintézisét, amelyet boldogsághormonnak is neveznek. Ez jelzi a szervezetnek, hogy most már ideje több aktivitásra.
  • Tartson egy rövid szünetet a napi rutinból: legyen szó szaunázásról, gyógyfürdőzésről vagy egy lazító masszázsról - a wellness kis dózisai fokozzák a jó közérzetet.
  • Adjon magának egy frissítő löketet: frissen préselt gyümölcslé, ropogós zöldségek vagy revitalizáló tea gyömbérrel és borsmentával belülről aktiválja a szervezetet.

Fontos: ha a tünetek nyárig fennállnak, vagy ha a fittség hosszú távon csökken, célszerű orvosi vizsgálatot végeztetni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a rossz közérzetet nem valamilyen krónikus betegség okozza!